Har du vært utsatt for en trafikkulykke, og vil kreve oppreisning? Da bør du lese dette.

Hvert eneste år er det mellom 600 og 700 mennesker som blir hardt skadet eller mistet livet i trafikken i Norge. I 2023 var det 110 mennesker som ble drept i trafikken på norske veier. Antallet hardt skadde var 568. I 2024 var det 90 som ble drept i trafikken, noe som er 20 % lavere enn det foregående året. Tallet viser at utviklingen i antall som blir drept i trafikken går i riktig retning, men det er dessverre fortsatt alt for mange som mister livet på norske veier. De endelige tallene for antall hardt skadde i 2024 er ennå ikke klare, men Statens vegvesen har estimert at over 500 ble hardt skadd i trafikken i fjor. Størsteparten av skadene skyldes møteulykker og utforkjøringer.

Dersom du har vært utsatt for en trafikkulykke forårsaket av en annen person, kan du har krav på oppreisningserstatning.

Advokatfullmektig Maren Omholt er oppnevnt som bistandsadvokat i flere trafikkskadesaker på vårt kontor. Nylig fikk en av hennes klienter tilkjent kr. 95.000,- i oppreisning etter at en bilfører ikke hadde overholdt vikeplikten. I denne artikkelen redegjør hun nærmere for hvordan du bør gå frem for å kreve oppreisning etter en trafikkulykke. Foto: PersonskadeAdvokat1 AS

Hva er oppreisning?

Oppreisningserstatning kompenserer for fysisk eller psykisk krenkelse og kalles gjerne erstatning for tort og svie. Oppreisningserstatningen skal både virke straffende og forebyggende overfor skadevolder, samtidig som den skal ha en kompenserende effekt for skadelidte. Denne typen erstatning er ikke-økonomisk, noe som betyr at du som skadelidt ikke må være påført et økonomisk tap for å ha rett til oppreisningserstatning. I utgangspunktet er det kun den direkte skadelidte som kan kreve oppreisning. Dersom den skadelidte omkommer, kan likevel avdødes ektefelle, samboer, barn eller foreldre ha krav på oppreisningserstatning.

For å ha krav på oppreisning er det for det første et vilkår at du har blitt påført en personskade. Kravet om personskade skal ikke tolkes strengt, og det stilles ikke krav til skadens omfang eller varighet. Omfanget og varigheten av skaden vil imidlertid ha betydning for oppreisningens størrelse. Både fysiske og psykiske skader omfattes av begrepet personskade og kan gi grunnlag for oppreisningserstatning.

Videre er det et vilkår at skadevolderen har handlet med forsett eller grov uaktsomhet. At en handling er gjort med forsett betyr at den er gjort med hensikt eller vilje. Grov uaktsomhet innebærer at handlingen er sterkt klanderverdig og avviker markant fra forsvarlig oppførsel. I trafikkskadesaker kan det for eksempel være der skadevolder har kjørt på noen i et fotgjengerfelt, kjørt på rødt lys eller brutt vikeplikten. Dersom skadevolderen er påvirket av alkohol eller rusmidler, vil det alltid anses for å være grovt uaktsomt. Skader som oppstår ved at en bilfører kjører uten førerkort, kjører for fort, eller er uoppmerksom, vil kunne anses som grov uaktsom etter en konkret vurdering.

Hvordan fremme krav om oppreisning?

Du kan fremme krav om oppreisningserstatning direkte til skadevolderen. Kravet kan også fremmes overfor forsikringsselskapet hvor skadevolderen hadde sin bilansvarsforsikring.

Hvis det blir en straffesak mot skadevolder, kan krav om oppreisning fremsettes under rettssaken. Det er da retten som avgjør om du har krav på oppreisningserstatning og fastsetter eventuelt beløp. Dersom skadevolderen blir dømt til å betale oppreisningserstatning, vil du få bistand til å kreve inn beløpet fra Statens innkrevingssentral. Statens innkrevingssentral ligger under skatteetaten, og tilbyr å kreve inn erstatning for deg hvis du som privatperson har vært utsatt for en straffbar handling.

Når dommen er rettskraftig, vil straffesaken bli oversendt fra politiet til Statens innkrevingssentral. Statens innkrevingssentral vil så ta kontakt med deg for å få en fullmakt som gir dem rett til å kreve inn erstatningen på dine vegne.

I tillegg til krav om oppreisning, kan det fremsettes krav om erstatning etter andre erstatningsposter. Det kan være ménerstatning, inntektstapserstatning og erstatning for utgifter og tapt hjemmearbeidsevne. En rettssak avholdes normalt relativt kort tid etter en ulykke har skjedd. Ofte er det ikke på det tidspunktet klart hvilke følger skaden har ført til. Oppreisningserstatningen er som nevnt ikke knyttet til et økonomisk tap eller til en skade av en viss varighet, og denne kan derfor utmåles relativt raskt etter at ulykken har skjedd. For de andre erstatningspostene vil det ofte være både nødvendig og hensiktsmessig å avvente et erstatningsoppgjør for å se hvordan skaden og det økonomiske tapet utvikler seg.

For å underbygge et krav om oppreisningserstatning, er det ofte nødvendig å innhente medisinsk dokumentasjon. Denne dokumentasjonen kan være legejournaler, spesialisterklæringer og eventuelle rapporter fra behandlende helsepersonell. Medisinsk dokumentasjon er viktig for å bevise omfanget og alvorlighetsgraden av skadene du har fått som følge av hendelsen. Både fysiske og psykiske skader er relevante. Det er derfor viktig at du oppsøker lege så snart som mulig etter ulykken for å få dokumentert plagene og sikre nødvendig medisinsk dokumentasjon.

Mange er ikke klar over at de kan har rett på bistandsadvokat dekket av det offentlige dersom de har vært utsatt for en trafikkulykke. Vår erfaring er at skadelidte får vesentlig mer i erstatning dersom en får hjelp av bistandsadvokat til å fremme krav både i straffesaken, men også i den etterfølgende forsikringssaken. Foto: Shutterstock

Når kan du ha rett på bistandsadvokat?

Dersom saken skal behandles av en domstol, kan du ha krav på bistandsadvokat oppnevnt av det offentlige. Bistandsadvokat har som rolle å fremme erstatningskrav på vegne av fornærmede. Bistandsadvokat kan oppnevnes både på etterforskningsstadiet og for hovedforhandlingen. En må søke til retten om å få oppnevnt bistandsadvokat. Dersom du får oppnevnt bistandsadvokat, er det det offentlige som dekker advokatutgiftene.

Fornærmede i trafikkskadesaker har ikke automatisk krav på å få oppnevnt bistandsadvokat. Bistandsadvokat kan oppnevnes i saker hvor det er grunn til å tro at fornærmede som følge av handlingen får betydelig skade på kropp eller helse. Bistandsadvokat kan også oppnevnes i tilfeller hvor sakens art og alvor, hensynet til de berørte eller andre særlige forhold tilsier at det er behov for advokat. Formålet bak bestemmelsen er å fange opp tilfeller der det vil være særlig behov for advokat på grunn av omstendighetene i saken. I alvorlige trafikkulykker hvor fornærmede er påført betydelig skade, vil retten ofte oppnevne bistandsadvokat. I denne vurderingen er skadeomfanget sentralt. Dersom skaden har ført til vedvarende plager og sykemelding på minst et par måneder, vil retten ofte konkludere med at skaden er betydelig nok til at fornærmede har behov for bistandsadvokat i saken.

Hvis fornærmede ikke har bistandsadvokat, er det påtalemyndighetene som fører saken og som er ansvarlig for å fremme krav om oppreisningserstatning på vegne av fornærmede.

Oppreisningserstatningens størrelse

I trafikkskadesaker er det ikke fastlagt bestemte nivåer for hvor stor oppreisningserstatningen skal være. Oppreisningens størrelse fastsettes ut fra en skjønnsmessig vurdering av hva som vil være rimelig i den konkrete saken. Høyesterett har angitt noen momenter som skal vektlegges i vurderingen av oppreisningens størrelse. Dette er:

  • Handlingens objektive grovhet
  • Skadevolders skyld
  • Fornærmedes subjektive opplevelse av krenkelsen
  • Arten og omfanget av de påførte skadevirkningene

Av rettspraksis kan en se at nivåene for oppreisning etter trafikkskade ofte er svært lave. Som regel har beløpene ligget mellom kr. 25.000,- og kr. 125.000,-, hvor de høyeste summene har vært forbeholdt tilfeller der fornærmede dør som følge av skadene. Imidlertid har det vært en gradvis økning av oppreisningsnivåene de siste årene. Høyesterett har uttalt at oppreisningsnivåene bør økes i takt med den økonomiske utviklingen i samfunnet ellers. Det siste året er det flere eksempler fra rettspraksis hvor oppreisningserstatning i alvorlige trafikkskadesaker har blitt fastsatt til rundt kr. 200.000,-.

I en dom fra Høyesterett fra 2024 med referanse HR-2024-431-A hadde en person som villmannskjørte i en tunnel kollidert inn i en annen bil bakfra i 200 km/t i en 90 sone. Føreren av den andre bilen ble påført store skader, og ble lam for livet. Og han fikk tillegg angst og sterke smerter som følge av ulykken. I denne saken tilkjente Høyesterett kr. 450.000,- i oppreisningserstatning.

Vi har lang erfaring som bistandsadvokat i trafikkskadesaker og jobber aktivt med å høyne oppreisningsnivået i praksis. Senest i januar 2025 representerte vi en skadelidt som hadde blitt påkjørt og hardt skadd som følge av brudd på vikeplikten. Vedkommende ble tilkjent kr 95.000,- i oppreisningserstatning i dom fra Oslo tingrett.

Ta kontakt med personskadeadvokat

Dersom du har vært utsatt for en trafikkulykke, er det lurt å ta kontakt med en personskadeadvokat som kan undersøke om du kan ha krav på å få oppnevnt bistandsadvokat og sende inn søknad om dette til domstolen.

Vår erfaring er at skadelidte ofte får vesentlig mer i erstatning dersom de har bistandsadvokat til å fremme erstatningskrav på sine vegne. Påtalemyndighetenes hovedfokus i en straffesak er å få tiltalte dømt og få riktig straffereaksjon, ikke nødvendigvis at fornærmede i saken skal få tilkjent høyest mulig erstatning. I etterkant av en rettssak blir det som regel et oppgjør med det ansvarlige forsikringsselskapet med forhandlinger om oppreisningserstatningen og om øvrige erstatningsposter. Det kan også være aktuelt å fremme krav under andre forsikringer, som for eksempel ulykkesforsikring eller uføreforsikring. Det er en stor fordel for skadelidte å ha én advokat gjennom hele prosessen som har full oversikt over aktuelle forsikringer og kan arbeide aktivt for å sikre skadelidte høyest mulig erstatning.

Vi i PersonskadeAdvokat1 jobber spesialisert med personskader, og har lang erfaring med å sikre våre klienter den erstatningen de har krav på. Hvis du lurer på om du kan ha krav på oppreisning oppfordrer vi deg til å ta kontakt. Vi gir deg en gratis vurdering av din skadesak, og kan gi deg råd og veiledning i den videre prosessen.

Gratis vurdering av din sak

Vi bistår klienter over hele landet. Bruk vårt kontaktskjema eller kontakt oss direkte for en uforpliktende samtale!

Gratis vurdering av din sak.